יום שבת, 14 בנובמבר 2009

עדיין לא מאוחר להציל את כיכר המדינה

ב 11/11/09 התכנסו שוב חברי אורבניקה למטרת הצלת כיכר המדינה מהרס. במסגרת הפעילות הקיפו חברי העמותה את המעגל הפנימי של הכיכר בנרות (ויש לומר שאלו הוסיפו חן זמני לכיכר) והציבו דוכן החתמה על העצומה נגד בניית מגדלי מגורים בכיכר. כפי שצפינו, ההיענות הייתה עצומה. רוב מוחלט של האנשים שעצרו בדוכן מתוך סקרנות חתמו על העמותה, אך הביעו בפנינו את ייאושם ואת חוסר התקווה שאכן נצליח לחולל שינוי.


From אורבניקה שוב בכיכר המדינה


From אורבניקה שוב בכיכר המדינה


From אורבניקה שוב בכיכר המדינה


From אורבניקה שוב בכיכר המדינה


(עוד תמונות ניתן לראות בלחיצה על הכותרת)

נכון. הסיכוי למנוע מגדלים מהכיכר הוא נמוך. אפילו אפסי. אבל חייבים לנסות. חייבים למנוע מכיכר המדינה להפוך לעוד עמוד בספר ההיסטוריה של האדריכלות בישראל - כסמל לטעות תכנונית ולהפקרת הציבור. הציבור צריך כיכר! העובדה שפארק הירקון נמצא לא רחוק מכיכר המדינה לא פוסלת את נחיצותה. מרחבים ציבוריים הם לא רק גינות ופארקים - הם גם פנינות ארכיטקטוניות אליהן מגיעים אנשים שרוצים לחוות את העיר, את הוויתה, את התרבות והאומנות. כיכר המדינה מסמלת את כל אלו.

לא מאוחר מדי לשכנע את מקבלי ההחלטות כי מדובר בטעות תכנונית של ממש, שהתכנית מתייחסת לצרכים ולאילוצים בנקודת הזמן הנוכחית, בלי הסתכלות לעתיד.
נניח שגם בנקודת הזמן בהווה אין בכיכר שימוש (על אף שטענה זו אינה נכונה כלל וכלל), ונניח שהדלילות היחסית בכיכר משקפת כישלון של פרופרציה (וגם טענה זו אינה בהכרח נכונה, הדלילות נובעת מההזנחה של כיכר המדינה לאורך כל שנות קיומה) - איפה המחשבה על מגמות עתידיות ?
תל אביב יפו, ובעיקר האזור של כיכר המדינה, עוברת תהליך עצום של ציפוף. סביב הכיכר נבנים מגדלי מגורים, לרבות הפרויקט באזור רכבת מרכז. לאור מגמה זו חשוב לשמור על שטח ציבורי שיהווה מקום מפגש לתושבים. שטחים ירוקים הם לא תחליף לשטחים ציבוריים מבונים!! שטחים ציבוריים מהווים אף הם מקום מפגש !!
ואם נחזור לעתיד של תל אביב, הרי שמגמות התיירות מצביעות על עלייה מתונה במספר התיירים בתל אביב. לו יהי שלום מתישהו (עוד נושא שמשקף ייאוש) סביר להניח שמספר התיירים לא רק יעלה אלא יזנק. האם קיומה של כיכר המדינה לא נחוץ גם אז - כמרחב ציבורי שמהווה מקום ראווה של העיר, כפי שקורה בערים רבות אחרות (וממש לא רק באירופה)?

אנחנו מקווים שכאשר דור העתיד יעשה חיפוש של כיכר המדינה בגוגל עוד 20 שנה - הוא לא ימצא תמונה היסטורית של כיכר שאבדה, כפי שאנחנו היום מוצאים באתר עיריית תל אביב פנינות שאיבדנו (כמו קולנוע מוגרבי, קזינו גלי אביב, בית הגימנסיה ועוד ... וממש ממש מומלץ להיכנס לקישור ). בינינו, בואו נודה, זה לא שבתל אביב-יפו יש עודף של אתרים יפים. תל אביב צריכה גם את כיכר המדינה. ובהקשר זה, יש לציין, כי הטענה כי המחיר של השארת הכיכר הוא גבוה, אינה נכונה בעינינו. ערך אומנותי, חזותי, ארכיטקטוני ותרבותי הוא לא ערך שקל לכמת, ובטח לא כשמשאירים את הכיכר זנוחה. מספיק לתת דוגמא אחת של עיר שכוחה שאף אחד לא שמע פעם את שמה - בילבאו שבספרד - ולהיווכח בתועלת הכלכלית העצומה של אתר או מרחב ציבורי מרשים. ועוד לא הרחבנו על התועלת הפסיכולוגית והחברתית שיש למרחבים ציבוריים איכותיים על האדם והחברה.

ואם כן דור העתיד ימצא את כיכר המדינה בארכיון של "מקומות שהיו ואינם" באתר העירייה, לימים ייזכר כי בתקופה שבה ערים גדולות רבות בעולם שיקמו ושידרגו כיכרות (בוסטון, ברצלונה, והרשימה באמת ארוכה) תל אביב-יפו הרסה את הכיכר הכי מיוחדת שלה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה