יום ראשון, 30 באוגוסט 2009

מיפוי צרכי גינות קהילה

כחלק מהפרויקט של אורבניקה - התעוררות עירונית בעניין מיפוי ורישות גינות הקהילה, אנו עוזרים בהפצה של בקשה למיפוי צרכים של הגינות במישור הפיזי, הקהילתי ובמישור הידע.

התארגנות פעילי גינות קהילה בישראל מסייעת לכם לגייס משאבים לגינה!
תמיד רציתם לקיים שוק אורגני ואין לכם רשת צל גדולה?
חסר לכם קצת ידע והנחייה בנוגע למתי ואיך שותלים?
הייתם רוצים הרצאה בנושא גינון חסכני במים?
אתם רוצים לעבוד אבל המעדר נשבר ואין לכם תקציב לחדש?
רוצים להתקין מערכת טפטפות כדי לחסוך במים אבל העלות גבוהה מדי?
אנו מנסים לסייע... אנא העבירו אלינו רשימת צרכים ובקשות למשאבים שאתם נזקקים להם:
· נדרש לציין מהו המשאב הדרוש (20 מתנדבים לשעתיים של בניית ריהוט גן, הרצאה, מחשב השקייה, מעדר וכו').
· העלות המוערכת של המשאב (נניח 300 ש"ח לכלי עבודה (כדאי לכלול פירוט).
· כדאי לצרף כמה מילים על הגינה, מיקומה, ממתי היא פעילה, מי משתתף בפעילות, אירועים שהופקו וכדומה.
· חשוב לציין פרטי קשר לחזור אליכם
נא לשלוח את הבקשות אל gardens@urbanica.org.il.

כמובן שאתם מוזמנים לעזור ולהפיץ לגינות קהילה נוספות שאתם מכירים.

יום שישי, 28 באוגוסט 2009

(עוד) משהו טוב קורה בעיר הזו

עוד יוזמה מבורכת של גינה קהילתית בתל אביב-יפו, בשכונת שפירא:

יום שבת, 22 באוגוסט 2009

לומדים עירוניות - התקציב העירוני

לאחרונה אנו עדים לקורסים שונים ב"עירוניות" שלהם אחראים אירגונים, התארגנויות וקבוצות שונות.
דוגמאות לכך היו "קורס בתקציב עירוני" של סיעת עיר לכולנו (פירסמנו כאן), הקורס "להבין במטרופולין" שאורגן מטעם הפורום הירוק והחברה להגנת הטבע ועסק בסוגיות סביבתיות מטרופוליניות (פירסמנו כאן), תכנית רקמ"ה (רשת ארצית לקיימות מקומית) שמטרתה יצירת רשת קיימות מקומית שעוסקת בהכשרת פעילים מקומיים לקידום פיתוח בר קיימא.

ועכשיו גם השתלמות נוספת להבנת התקציב העירוני - וכך מדווחת הקואליציה לירושלים בת קיימא:
להשתלמות בנושא מעורבות תושבים בתהליכי התקצוב העירוני. מטרת ההשתלמות, אשר תועבר על ידי ערן קליין משתי"ל, היא הקניית מושגי יסוד וכלים לפעילות אנשי מקצוע, ארגונים ותושבים הרוצים להשפיע על עיצוב המדיניות העירונית והתקציב העירוני. הרשמה מראש בלבד (ללא תשלום) עד ה-01.09.09.

המפגש הראשון יהיה ב-13.09.08

להרשמה ולפרטים נוספים: 02-6252357 או לחץ כאן

ההרשמה עד ה- 1.9 אז כדאי להזדרז ולהרשם.

יום חמישי, 20 באוגוסט 2009

צבא, ביטחון ועיר

שטחים אורבניים ניכרים בערי ישראל "נתפסים" על-ידי מחנות צה"ל. להלן מספר היגדים להתייחסות:
  • לעיתים שטחים אלו ריקים ולעיתים מחנות פעילים.
  • שטחים אלו נמצאים הם לפעמים שטחים בעלי אטרקטיביות רבה ליזמים ובעלי ערך קרקע גבוה.
  • שטחים אלו, לעיתים מזוהמים בדלקים, שמנים וכיוצא בזאת כתוצאה מפעילות הבסיסים.
  • שטחים אלו, קוטעים לעיתים את הרצף העירוני והופכים לעיר בתוך עיר.
  • לעיתים דווקא ריבוי החיילים מהווה מוקד אטרקטיבי לפעילות עסקית-מסחרית מתאימה.
  • המצאות הבסיסים בשטחים מאוכלסים דווקא מהווה יתרון אסטרטגי.
  • העברת בסיסי צה"ל לדרום לא תתרום לערי הדרום אלא ליישובים הפרבריים בו, נוגדת את תפיסת הציפוף העירוני וגוזלת שטחים פתוחים.
לא מזמן, יצא לאור הספר "ארץ בחאקי" מאת עמירם אורן ורפי רגב. הספר מהווה סקירה של השימוש בקרקע לצרכי ביטחון בישראל ודן בין השאר בהיגדים השונים שצויינו לעיל. אמנם רכשתי את הספר כבר לפני זמן רב... אולם אם אמשיך לחכות עד שאסיים אותו בכדי להביא רשמים... תצטרכו לחכות עוד זמן לא מועט.
מי שקרא מוזמן לשלוח סיכום קצרצר לטובת קוראי הבלוג.

יום ראשון, 16 באוגוסט 2009

סקר אופניים נוסף - הפעם חיפה

חיפה בשביל אופניים גם היא יוצאת בסקר חדש. הסקרים מהווים בסיס מידע החיוני לתכנון ולניהול העירוני.
"אורבניקה - התעוררות עירונית" מצטרפת לבקשה לקבלת סיוע בנושא הפצת הסקר - אתם מוזמנים להצביע ולהשפיע!

יום חמישי, 13 באוגוסט 2009

פארק קריית ספר – "רון בלב" – תוכנית התושבים לגינון זמני

(נכתב על ידי שמואל גילור, פעיל בועד שכונת קרית ספר)
המאבק למען פארק ירוק על הקרקע הציבורית בלב העיר תל אביב-יפו נמשך.
ירוק במקום בטון, ועד הפעולה שנאבק מזה 14 שנים למען הקמת פארק בקריית ספר, גיבש תוכנית פיתוח לגן זמני בחלק מן השטח, והגיש אותה לעירייה. התוכנית הוכנה בהמשך להחלטת ועדת המשנה המקומית לתכנון ובנייה, שאישרה הקמת גינה זמנית בשטח באופן מיידי, ותוך מתן ביטוי לצרכים המגוונים של תושבי האזור. התוכנית הוכנה באופן שלא יפריע לתהליכי תכנון כל מתחם קריית ספר כפארק בעתיד, בהשתתפות מלאה של ציבור התושבים.
ביום רביעי ה-22.4.09 החליטה, פה אחד, ועדת המשנה לתכנון ובנייה של עיריית תל אביב-יפו על הקמה מיידית של גינה זמנית במתחם קריית ספר, בשטח שלא יפחת מ-6.5 דונם. ההחלטה התקבלה כצעד ראשון לקראת הקמת פארק בכל שטח קריית ספר (כ-13 דונם) בלב העיר תל אביב-יפו. באותה ועדה הוחלט גם כי העירייה תפעל לנייד את זכויות הבנייה בשטח, אותן דורש מנהל מקרקעי ישראל, לשטח אחר בעיר, ובכך תסיר את המכשול להקמת הפארק – דרישתו של מנהל מקרקעי ישראל לבניית מגדל מגורים במתחם, על אף היותו מיועד לשימוש ציבורי ולא לבנייה פרטית.
מאז ההחלטה לא דווח לתושבים על כל התקדמות ודבר לא נעשה להקמת הגינה. השטח נשאר מופקר. וכך במאי 2009 חזרה חברת צוקית נדל"ן, חוכרת הקרקע מהמנהל, לשטח, ובתואנה כי היא מכשירה את השטח לקראת הקמת חניון, הרסה מספר מבנים קיימים, את הפסל הסביבתי והגינה הקהילתית שהקימו התושבים. פעילותה של צוקית נדל"ן נעשתה ללא ההיתרים המתאימים, ותוך התעלמות ממחאות תושבים שהיו במקום. לפני כחודש נגזם בפראות אחד העצים בשטח המיועד לפארק על ידי הבסיס הצבאי הסמוך, ללא קבלת האישורים הנדרשים על פי חוק.
טענות ראש העירייה עומדות בניגוד גמור לחוק הרשויות המקומיות (שימוש ארעי במגרשים ריקים), התשמ"ו-1985, הקובע כי אם הרשות המקומית סבורה כי מגרש ריק שבתחומה, דרוש לציבור כל עוד הוא ריק, היא רשאית לצוות כי על אותו מגרש יינקטו פעולות של גינון זמני. הוצאת צו מכוח חוק זה אינה מחייבת הסכמה של הבעלים (במקרה זה, מנהל מקרקעי ישראל).
תוכנית התושבים לגינה הזמנית כוללת פינוי של החניון הצבאי ליד רחוב יהודה הלוי ונטיעת עצים במקומו, הסרת הגדרות החוצצות בין הפארק לרחובות יהודה הלוי ועמרם גאון, הסדרת שבילים וגישה, פיתוח גינה קהילתית שתטופח על ידי התושבים, תיחום גינת כלבים וגינת משחקים לילדים, הנחת תשתית מים והשקיה והצבת ספסלים ותאורה.
בהתאם לחזון הדמוקרטי-אקולוגי של הפארק, דורשים התושבים כי העצים הקיימים ישומרו, העצים החדשים שיינטעו יהיו מקומיים וחסכנים במים והתאורה תהיה מבוססת על אנרגיה נקייה. כמו כן בהתאם לצו השעה לחיסכון במים לא יישתל דשא בשלב זה. התוכנית הוגשה לראש העירייה, ליו"ר הועדה המקומית לתכנון ובנייה, למהנדס העיר, לחברי המועצה ולדרגים הביצועיים בעירייה באגף לשיפור פני העיר ובמנהלת הרובע.
ביום חמישי ה-3.9.09, במסגרת הפעילות השבועית שעורכים התושבים בשטח בשנה האחרונה, מתוכנן אירוע השקה לגינה הזמנית תחת הכותרת "רון בלב"

יום שני, 10 באוגוסט 2009

מרכזי תחבורה עירוניים - האם בכלל יש בהם צורך?

לאחרונה התבשרנו כי התחנה המרכזית בהרצליה תעבור ברובה לאזור מחוץ לעיר. ברכות לתושבי הרצליה שנאבקו והראו שאקטיביזם בנושאים התכנוניים העקרוניים בעיר יכול להשפיע!

כידוע, תחנות מרכזיות מהוות מוקד לרעש, זיהום אוויר, עומסי תחבורה והם לרוב לא מקומות שנעים לשהות בהם או בסביבתן. בנוסף לכך, התחנות לרוב מתוכננות לצערנו מתוך תפיסה שגויה שמתייחסת לנוסעים כצרכנים למרכזי הקניות ש"מולבשים" על התחנות. כך, בירושלים ובתל-אביב אנו נאלצים לעבור מקומת ההגעה לקומת היציאה (או להפך) דרך עשרות חנויות או באסטות כי אולי בדיוק חשבנו לקנות איזה דיסק צרוב!

רגע... ומה עם הצרכים התחבורתיים? בתור נוסע, שמעוניין להחליף קווים או לצעוד מהתחנה אל היעד שלי - אני בכלל רוצה שירות Door to Door - אין לי צורך להכנס למבנה ענק ולבזבז בו אפילו 5 דק' בדרך ליציאה או לתחנה הבאה. אני רוצה לרדת מהאוטובוס/רכבת ולהגיע. לפחות בתחנות הישנות (ירושלים ות"א) כך זה היה - האם היה להם יותר שכל אז? אולי!


מוקדי תחבורה מפוזרים מחוץ לעיר כמו בחיפה, מאפשרים גישה נוחה מקו לקו ומעבר בין אמצעי תחבורה שונים ביעילות יחסית. נכון, גם בתחנת חוף הכרמל הרכבת רחוקה מדי מהמתחם של האוטובוסים וגם שם יש ריבוי מיותר של חנויות ומסחר. אבל לפחות זה חצי צעד בכיוון הנכון.

בכלל, קווים עורקיים וקווים מאספים (שאולי אפילו לא ממש צריכים להגיע או לצאת לחניון משמעותי), בתדירות מספיקה - מונעים את השימוש המיותר הזה ומאפשרים לנצל את הקרקע ובעיקר הזמן שלנו, ביעילות רבה יותר.

מצורפת תמונה להנאתכם מתוך אוסף התצלומים הלאומי.

יום שבת, 8 באוגוסט 2009

מפגש אורבני + פעולה עירונית - הבינאלה לאדריכלות הנוף העירוני בבת-ים 2010 יוצאת לדרך!

פגישת אורבניקה הקרובה

הפגישה הבאה תתקיים ב- 11.8 ב- 18:30 במרכז השל – נחלת בנימין 85 תל אביב. בפגישה נדון בין השאר ב"פנטזיה אורבנית" פרק 2, הבינאלה בבת-ים (ראו בהמשך וגם תיעוד חוויות מהביאנלה של 2008), איך מחזקים את הפעילות של העמותה ומגייסים פעילים? והשתלבות בסקר תאב"א (ת"א בשביל אופניים) ואולי גם בסקר הולכי רגל (של יואב).

ובהקשר לביאנלה...

עדי גורה, ע. אוצרת של הביאנלה לאדריכלות הנוף העירוני, ביקשה את עזרתנו בפירסום הקול קורא לביאנלה של 2010. כשמה - פעולה עירונית - הביאנלה היא אכן הזדמנות יוצאת דופן לקיומה של מעבדה למחקר עירוני, תרבותי, אנושי. ביאנלה 2008 היתה פיצוץ! אתם מוזמנים לבדוק בסרט:





שלום רב,
ביאנלה בת-ים שמחה להכריז על פרסום הקול קורא להשתתפות בביאנלה 2010. לפרטים אנא היכנסו לאתר הקול קורא.
הביאנלה בבת-ים פועלת כמעבדה בה נבדקות גישות שונות במרחב העירוני ואפשרויות לפעול בו.

פעולה עירונית 2010 ממשיכה את המהלך שהחל בביאנלה הראשונה שהתקיימה בשנת 2008 ונושאה היה "אירוח".

פעולה עירונית 2010 מזמינה פרויקטים הבוחנים את טיבעה המשתנה תדיר של העיר.

אנו מזמינים את כל המתעניינים, המעורבים והעוסקים בעירוניות, להציע פעולות של התערבות במרחב העירוני של בת-ים במסגרת הביאנלה. תבחרנה הצעות המבטאות אופני חשיבה חדשניים, ומציגות מתווים להתפתחות סביבת חיים איכותית ומיטיבה לעיר ולתושביה. נא לשלוח את ההגשות למייל: application.batyam@gmail.com
תאריך להגשה: 30 לאוגוסט 2009.
נתראה בבת-ים...
צוות הביאנלה

יום חמישי, 6 באוגוסט 2009

מה יש לפקחים העירוניים מהאופניים שלכם?

היום (יום ג' 4.8.09), נסעתי לי בבוקר באוטובוס בדרך לעבודה. בדיוק איפה שכיכר מסריק נפגשת עם רח' קינג ג'ורג' עמדו אופניים נחמדים קשורים לעמוד ועליו תמרור. לידם, שני פקחים מתייעצים. אחד הולך להביא Cutter גדול מהרכב בכדי לשחרר את האופניים מהעמוד.

עולות לי בראש מספר תהיות:
  1. למי בדיוק מפריעות האופניים? - להבדיל מעשרות אופנועים (ומכוניות) שחונים על מדרכות וחוסמים את המעבר על המדרכה, האופניים לא הפריעו!
  2. למה צריך להסיר אותם? - הם לא היו במצב חלוד בצורה יוצאת דופן, מצבם היה טוב יחסית, הן עמדו והיו נראות כאילו בדיוק עבר מישהו, קשר את אופניו, הוריד את הכסא (כדי שלא יגנבו כידוע) והמשיך לישיבה קצרה בבית הקפה הסמוך.
  3. מה עם חנייה מוסדרת ברחוב? - בהמשך הנסיעה נצפו מתקנים לקשירת אופניים אך רובם היו מלאים עד אפס מקום. לחלקם אגב גם נקשרים אופנועים. אגב, מומלץ לקשור את האופניים במקומות מוסדרים או במקומות הומי אדם - זה עוזר נגד הגניבות, כפי שפירסמנו בעבר. אגב, כפי שפירסמנו בפוסט קודם, תאב"א יזמה סקר מקומות חנייה לאופניים.
  4. מה אפשר לעשות? - מעניין שדווקא גם באוטובוס החלו אנשים להתעצבן על הפקחים ואפילו מבית הקפה הסמוך יצאה גברת (אורלי זילברשץ-בנאי אם זיהיתי נכון) והחלה לדבר עם הפקחים. אני מניח שהיא ביקשה בנימוס ובתקיפות שיעזבו את האופניים והרוכב שהן יעלמו לו בשקט - אורלי (או גברת אדיבה), כבוד! ערבות הדדית ופיקוח חברתי. מסתבר שזה עובד גם מול פקחים.
  5. מה אפשר לעשות עם אופניים שנעלמו? - קראו פה בכתבה של מיינט שהתפרסמה ממש בימים אלו.
  6. ומה העירייה עושה בנידון? - חוץ משלוח פקחים להעלים אופניים, כפי שמדווח בבלוג משמר המועצה, ועדת תחבורה וחניה בעירייה תכין תכנית למניעת גניבות.

יום שלישי, 4 באוגוסט 2009

הזמנה לעצרת הזיכרון וההזדהות בשבת

(הפוסט נכתב על ידי הגר ספירו ושרון בן-דליה)
האירוע המזעזע במוצ"ש האחרון, כנגד הקהילה ההומו-לסבית, סימן חציית קו אדום בחברה הישראלית. אמנם עדיין לא ידוע מי הרוצח ומה הרקע לרצח, אך דבר אחד ברור: ההסתות של אנשי ציבור ופוליטיקאים בורים וחשוכים לא תורמים למצבה של הקהילה, ובסופו של דבר מחלחלים חזק בחלק מהאוכלוסייה בישראל.
די להסתכל בכתבה הזו ולהתרשם (לרעה) מהתגובות שאנשים כתבו, כדי להבין שהבורות ושנאת החינם מחלחלת חזק בחינוך של האוכלוסייה. כבר לא ידוע מה גרוע יותר – הרצח עצמו, או הלגיטימציה שהוא מקבל מאנשים בקרב האוכלוסייה. זו אחת הסיבות שחשוב שכולנו נהיה בעצרת - לעמוד לא רק נגד הרצח המזעזע, אלא גם נגד הלגיטימציה שניתנת להסתה לשנאת חינם !!
בפוסט שכתבנו לפני כחודשיים – על מצעד הגאווה כתמונת מראה של החברה הישראלית – טענו שם ש"תל אביב-יפו מובילה את ישראל באידיאולוגיה הליברלית, המקבלת (שזה הכי יהודי), זו שהכי מאמצת את "אהבת לרעך כמוך". והנה – בתל אביב קרה האסון. אז אם שנאת החינם הגיעה לבועה הכי פלורליסטית וסובלנית בישראל – באמת הגיע הזמן להילחם בה.
טענו בפוסט הקודם גם ש"ימי הזוהר של הקהילה אינם בבחינת מובן מאליו, וזה מעניינו של כל אחד מאיתנו, כי הקהילה ההומו-לסבית מהווה תמונת מראה לקידמה החברתית בישראל"... הנה קיבלנו, לצערנו הרב, את ההוכחה שהחברה הישראלית צריכה אנשים בולטים שיראו שיש אמת אחרת מהמיושנות הדתית שאותה מייצגים אנשים בולטים אחרים שעטים על התקשורת. החברה הישראלית צריכה להפגין כוח ציבורי מול שנאת החינם הזו.
עיר אינה רק מופע פיזי. היא לא רק שימושי קרקע או קידום תחבורה ציבורית ומרחבים פתוחים. לעיר יש קשר מהותי והדוק עם החברה שעושה בה שימוש. עיר הטרוגנית, המכילה מגוון של קבוצות ודעות, היא עיר שמעודדת את הקבלה של כל אחד ולא מסמלת בסוף שנאה והדרה. הגיוון הוא בלבוש, במוצא, בדת, בהשתייכות האתנית, בגיל וכן, גם בנטייה המינית! הרג ופגיעה באחר בשל העובדה שהוא אחר זה פשוט מחליא, וזה הזמן להביע באופן נחרץ את ההתנגדות לאלימות ולחזק את הקריאה לחופש וסובלנות.
על הדור שלנו מוטלת החובה להבטיח שתל אביב, כעיר פלורליסטית, תהיה כזו לא רק ברמה ההצהרתית, אלא גם ברמה המעשית. התפיסה הפרימיטיבית של קיטלוג החברה והקבוצות הרבות בה היא מסוכנת ומעוותת, והיא מזכירה משטרים חשוכים ותקופות אפלות. כולנו בני אדם, קודם כל בני אדם! זכותו של כל אדם להאמין שאורח חייו הוא הנכון, אך מחובתו גם לכבד את הבחירות של האחר, כל עוד הוא לא פוגע באדם או ברכוש.
העצרת במוצ"ש היא עניינה של כל החברה הישראלית – שרוצה לראות את עצמה חברה בריאה שלא רודפת את השונה. אנחנו קוראים לכם לבוא להשתתף. כפי שכתבנו גם בפוסט הקודם, היום זו הקהילה ההומו-לסבית שנרדפת (היום זה גם ילדים של עובדים זרים), מחר זו יכולה להיות קהילה אחרת (למשל חילוניים שלא שומרים שבת).
נגמרה הסבלנות לאי הסובלנות !!!