יום שישי, 16 באפריל 2010

"כיכר דיזנגוף בגובה העיניים"- תערוכה בנושא כיכר דיזנגוף

"אורבניקה- התעוררות עירונית" ו"החזית להורדת כיכר דיזנגוף" מודיעות על קיום תערוכה המציגה מגוון הצעות לפיתוח כיכר . בתערוכה יוצגו גם מבטים היסטוריים על כיכר דיזנגוף בעבר- הלב הפועם של "העיר הלבנה". התערוכה תוצג במרכז הבאוהאוס תל-אביב ותיפתח לקהל הרחב ב- 1/7/2010 במסגרת אירועי "לילה לבן".
רקע
כיכר דיזנגוף הוקמה בשנת 1938 ע"ש אשת ראש העיר הראשון של תל-אביב, צינה דיזנגוף. האדריכל סר פטריק גדס קבע אותה ככיכר המרכזית של העיר בתוכנית המתאר הראשונה.
האדריכלית ג'ניה אוורבוך תכננה את הכיכר על-פי עקרונות הסגנון הבינלאומי יחד עם חזיתות הבניינים הפונות אל מרכז הכיכר, בעלות מרפסות מתעגלות המשלימות בתמונת ראי את הכיכר עצמה.
במשך שנים ארוכות שימשה כיכר דיזנגוף כליבה הפועם של העיר תל-אביב, מחוברת לרחובה הראשי, המרתק וההומה, ריאה ירוקה קטנה ועגולה, הפנינה של "העיר הלבנה", מוקפת מכל עבריה שכיות חמדה אדריכליות בסגנון הבינלאומי.
ב- 1978 הוגבהה הכיכר כדי לאפשר לתנועת כלי הרכב לזרום ביתר קלות ברחוב דיזנגוף וזאת בהתאם לתפישה לפיה יש לתת עדיפות בתכנון העירוני לצרכי כלי הרכב על-פני הולכי הרגל.
כיום קיים קונצנזוס רחב בנוגע לכך שהגבהת הכיכר הייתה טעות ופגעה אנושות במרקם הסביבתי הייחודי של המקום אך ברמה לא פחותה גם בחיי החברה והמסחר של האזור כולו.
החל משנת 2007 עיריית תל-אביב – יפו מקדמת בדיקות היתכנות להורדת כיכר דיזנגוף. בין הבדיקות נעשו גם בדיקות היתכנות בנושא התחבורה אשר הגיעו למסקנה חד משמעית לפיה ניתן להוריד את כיכר דיזנגוף חזרה אל מפלס הקרקע ללא פגיעה בזרימת כלי הרכב ברחוב (גם במקרה שלא תיכנס לתוקפה תוכנית הרה- ארגון של התחבורה הציבורית שתביא לצמצום נרחב במספר האוטובוסים שינועו ברחוב).
לאחר שנים של דיבורים בנושא וללא תוצאות בשטח, הוקמה ב- 2009 "החזית להורדת כיכר דיזנגוף"- התארגנות ספונטאנית של תושבים, מתחומי עיסוק ועניין שונים, שאינם מזוהים עם אף גורם פוליטי, הקוראים לעיריית תל-אביב – יפו ולעומד בראשה, מר רון חולדאי, לקדם במהירות את הורדתה של כיכר דיזנגוף חזרה אל מפלס הקרקע, תוך התחשבות בצרכים הסביבתיים והחברתיים של המוני המבקרים במקום.

החיבור עם עמותת אורבניקה היה טבעי למדי שכן, אורבניקה נוסדה במטרה לחזק את יסודותיה של ה"עיר הטובה" לתושביה ומבקריה, אשר התכנון בה מדגיש חמישה היבטים: מבנה, סביבה, חברה, כלכלה וניהול וזאת תוך חיזוק תהליכי שיתוף הציבור ויציקת אלמנטים חברתיים, סביבתיים ואנושיים לסוגיות מרחביות-פיזיות. לאור העניין הרב בנושא החליטו שתי התנועות על הרעיון לקיום תערוכה זו.
כחלק ממפגש סיעור מוחות, עם תושבים, בנושא עתיד כיכר דיזנגוף, הועלה הצורך הבולט כי יש להתאים את כיכר דיזנגוף לאופי העירוני שתושבי תל-אביב – יפו רוצים: הוספת עצים ושטחים מוצלים, מרובה באלמנטים טבעיים ועם כמה שפחות בטון חשוף, מקום רב שימושים, ידידותי להולכי רגל ורוכבי אופניים תוך הפחתת כלי רכב, זיהום אויר ורעש.

מטרת התערוכה הינה לחשוף את הציבור הרחב לשפע האפשרויות התכנוניות למיצוי ומקסום הפוטנציאל הרב והלא ממומש של אזור כיכר דיזנגוף. תוך כדי הצגת הפרויקטים, ברצוננו לפתח את מודעות הקהל שיבקר בתערוכה לסוגיות תכנוניות עירוניות שהוא אינו נחשף אליהן בדרך כלל.
אנו מזמינים אותך- אדריכל, יוצר, סטודנט להציע את ההצעה התכנונית שלך לכיכר דיזנגוף ולהציג אותה בתערוכה פתוחה לציבור. את ההצעות יש לשלוח עד ה- 10/06/2010. יש לקרוא בעיון את תקנון ההשתתפות המופיע בהמשך.
לשליחת ההצעות או לפרטים נוספים:
kikardizengof@gmail.com
ניתן לפנות בשאלות גם אל מור גלבוע. נייד: 052-3626001

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה